Ärlighet/öppenhet vs Integritet

Först och främst för de som inte vet vad stories på sociala medier är: Stories kan bestå av, bilder, text, frågor, taggningar, länkar, musik, videor osv. Dessa ligger uppe i 24h för folket att kolla på. Det finns stories både på Snapchat som var först med det, instagram, whatsapp och numera även Facebook. Även om det inte riktigt slagit igenom på whatsapp eller Facebook i min krets.

Men hur mycket ska man visa världen av sig själv då? Ska man dela med sig av allt? Visa detaljer? Våga vara pinsam? Eller ska man behålla sitt liv för dem som verkligen bara bryr sig tillräckligt för att fråga?

Jag brukade tidigare lägga upp stories på snapchat. Det slutade jag egentligen med ganska tvärt för att jag insåg att snapchat var skit (gjorde till och med ett inlägg om det i våras haha). Men sen har jag inte riktigt börjat att lägga upp stories på instagram. Och den anledningen handlar väl egentligen om integritet.

För mig betyder det egentligen att kunna vara privat. Att hela världen inte behöver veta allt. Att vara distanserad om man vill det. Jag menar, hela mitt förra inlägg handlade ju om att jag inte tänker vara ärlig med mina hemligheter samtidigt som jag vill att andra ska vara ärliga mot mig.. Och det är väl lite samma princip nu. Jag känner mig otrygg av att dela med mig av saker men kollar gärna på andras stories.

Sen finns det ju de personer som delar med sig av ALLT på sina stories på Snapchat och Insta. Ni vet, när man bara klickar snabbt för att komma vidare till nästa person. Och egentligen, så är det väldigt ofta man kollar på demdära storiesarna och där inte är något som är intressant. Waste of time. Vill jag verkligen bidra till andras waste of time?

Samtidigt känner jag att det är svårt att hänga med i folks liv när de inte är aktiva på sociala medier. Visst, såklart man frågar hur det är med folk. Men bara för att jag inte frågar betyder det verkligen inte att jag inte bryr mig. Det är liksom bara tidskrävande att fråga femtielva personer hur det är med dem.

Så samtidigt som jag vill att folk ska hänga med i mitt liv, vill jag också inte att de behöver veta allt. Och samtidigt som jag inte vill ha något att dölja, så kan jag ibland känna mig otrygg i att dela med mig av saker.

Men vilken tur att man bor i Landet Lagom då? För det måste väl finnas en Lagom gräns någonstans? Att dela med sig lagom mycket. Man behöver kanske inte dela med sig av allt, och man behöver kanske inte heller aldrig dela med sig alls?

Så hur börjar man vara aktiv på sociala medier? Ja, jag började faktiskt imorse. Fast då hade jag inte bestämt mig och då ville jag bara checka läget. Men jag började. På enklaste sättet. Jag frågade helt enkelt om jag skulle börja eller om stories bara är trams: